Asi každý zná nakládanou zeleninu. Buďto ji děláte doma, nebo si ji kupujete v obchodě. Druhá možnost je žel mnohem častější varianta. Ovšem nebývalo tomu tak vždy. Kdysi se standardně vyráběly zeleninové čalamády doma, ale pak s příchodem kapitalismu se na to trochu zapomnělo. Proč se s tím párat doma, když si to můžu koupit, že ano? Ano, ale mějte na paměti, že v obchodě je to vždy dražší a také to není tak dobré. Navíc tam nakoupíte převážně pouze zeleninu nakládanou ve sladkokyselém nálevu, což není příliš zdravé. Daleko lepší je totiž zelenina kvašená, která obsahuje celou řadu zajímavých, a hlavně tělu prospěšných látek.
Vitamíny vás postaví na nohy
Proč nejíst klasickou, případně standardně nakládanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu? Na to je odpověď jednoduchá – zdravotní benefity. V zelenině všeho druhu je spousta vitamínů, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek, ale není jich tam tolik, kolik byste si možná přáli. Když ale necháte pár kousků zeleniny zkvasit, nejenže ji obohatíte o novou daleko zajímavější nakyslou chuť, ale také zvýšíte počet obsažených vitamínů a také probiotik. Hlavně probiotika patří mezi základní pilíře lidského zdraví.
Čím více v těle budete mít těchto živých kultur, tím lepší budete mít imunitu. Jedná se o ideální jídlo na zimu, kdy jen díky němu si můžete vytvořit silný štít proti nachlazení.
Stačí jen sůl
Udělat si doma zdravou zeleninovou směs plnou vitamínů je daleko lehčí než třeba zavařovat okurky. V podstatě vám k tomu stačí jen sůl a čisté sklenice. Zeleninu je většinou potřeba nakrájet na drobné kousky nebo rovnou nastrouhat. Ideální, zástupcem je zelí, které můžete přetransformovat do jeho kysané formy. Zatímco v obchodě ale koupíte kysané zelí plné rozličných chemických přísad a prakticky prosté jakýchkoliv prospěšných látek, vaše domácí kvašené zelí bude v tomto ohledu daleko lepší a pomůže vám radikálním způsobem zvýšit vaši imunitu.